Wie weet heb jij recht op letselschadevergoeding. Dat kan zomaar! Het ligt er natuurlijk aan wat er precies is voorgevallen, maar als jij recent het slachtoffer bent geweest van letselschade, is het zeker aan te raden om daar eens goed in te duiken. Wie weet krijg je nu niet waar je recht op hebt, en zou dat wel moeten. Maar hoe pak je zoiets aan? Lees gauw mee. 

Situationeel 

Elke situatie is anders, maar bij bepaalde situaties is er een duidelijke ‘schuldige’, oftewel verantwoordelijke, partij aan te wijzen. Geen idee wat je je bij zo’n situatie moet voorstellen? Stel je bijvoorbeeld eens een situatie voor waarbij je valt met de fiets door een slecht onderhouden straat. Dan zou je kunnen stellen dat de schuldige partij in dit geval de gemeente is en blijft, voor het verzaken van het onderhoud van de straatstenen. Nog een voorbeeld; stel er gebeurt een ongeluk op de werkvloer van het bouwbedrijf waar jij werkzaam bent als bouwvakker. Er valt iets of er gaat iets mis met apparatuur; wie is er dan aansprakelijk? Ben jij dat, is dat de floormanager, of toch echt het bouwbedrijf waarbij je op dat moment in dienst bent? Het is overigens logisch als je, ook voor jou specifieke situatie, niet precies kan aanwijzen wie de aansprakelijke partij is, en hoe ver die aanspraak reikt. Daarvoor is er gelukkig een letselschadeadvocaat. 

De juridische kant 

De letselschadeadvocatuur werkt in principe hetzelfde als andere soorten advocatuur; je komt, of via een advocatenkantoor of via een online weg, terecht bij een advocaat, en die gaat bekijken of hij/zij/hen jouw zaak wil behandelen. De advocaat kijkt naar een groot aantal factoren, zoals de precieze omstandigheden, de verklaringen van beide partijen en de bewijzen die er eventueel liggen (zoals fotografisch bewijs vanuit jou, maak dus altijd foto’s!) Dit alles om te bepalen of een zaak kans heeft. Een advocaat neemt, logischerwijs wellicht, enkel zaken aan waarvan die gelooft dat ze een kans maken. Als je je zaak indient bij een advocaat, kan je er dus ook vanuit gaan dat er zorgvuldig naar gekeken wordt én dat hij alleen wordt geaccepteerd als er ook echt een land mee te bezeilen valt. 

 

Natuurlijk is dit geen wingarantie, maar vechten voor waar je recht op hebt is altijd het proberen waard. Het kan niet zo zijn dat jij weken thuiszit zonder consequenties voor de verantwoordelijken, toch? Dat dacht ik dus ook.