Woon je op jezelf en woon je in een koophuis? Dan heb je vast al een opstalverzekering afgesloten. Deze is namelijk verplicht voor huiseigenaren. Woon je in een huurhuis? Dan heeft de huurbaas een opstalverzekering afgesloten en jij betaalt daar iedere maand een bepaald bedrag aan dat in je huur zit. Je huis zelf en alles wat eraan vast zit is dus goed verzekerd. Maar hoe zit het met de spullen in je huis? Heb je daar al eens over nagedacht? De spullen in je huis, ook wel de inboedel genoemd, zijn altijd weer meer waard dan je zou denken. Zeker wanneer je deze spullen onverhoeds moet vervangen. Een inboedelverzekering afsluiten is daarom altijd een goede zet.

Wat valt er onder de inboedelverzekering?

Heel kort door de bocht: onder de inboedelverzekering valt alles dat los is in je huis of je tuin. Dus alle spullen die niet per se aan je huis vastzitten. Denk dan aan al je computerapparatuur, je tv, je bank en je bed. Maar ook je mobieltje en je tablet vallen onder de inboedelverzekering. Zaken die je niet verwacht, maar die wel onder de inboedelverzekering vallen? De zwevend gelegde laminaatvloer en je gordijnen. Zaken die je wel verwacht, maar die niet onder de inboedelverzekering vallen? De inbouwapparatuur in je keuken.

Waarom zou ik zo'n verzekering afsluiten?

Zoals gezegd: een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar tel alles in je huis eens bij elkaar op. Je zult er versteld van staan hoeveel je zult moeten betalen op het moment dat je alles moet vervangen. Nu is de kans klein dat je in één keer álles moet vervangen, maar het kan gebeuren. Is er een brand bij de buren geweest? Dan is de kans groot dat alles in jouw huis water- en roetschade heeft. Je moet er niet aan denken, maar het kan echt gebeuren.

Hoe zit het met inbraak/diefstal?

Is er bij je ingebroken? Dat is echt een inbreuk in je veilige bestaan. Je zult heel veel moeten regelen en ook nog moeten dealen met het onveilige gevoel dat zo'n inbraak nu eenmaal geeft. De kans is ook groot dat je niet alleen spullen mist, maar dat ook de deur, een raam of een kozijn is beschadigd. Voor de schade aan het huis zelf schakel je de opstalverzekering in en voor je ontbrekende spullen de inboedelverzekering. Ook is het belangrijk om bij de politie aangifte te doen van de inbraak en een lijst op te stellen van alle spullen die beschadigd zijn of zijn meegenomen.