Veel mensen zullen wel een keer gehoord hebben van een percolator, maar wat is een percolator precies? Een percolator is een keukenapparaat en hiermee kun je heerlijke espresso maken. Door de komst van de koffiezetapparaten met snelfilters is de populariteit afgenomen van de percolator. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een percolator en dit is niet helemaal zonder reden. Ook in het bedrijfsleven wordt er vaak gekozen voor een percolator en dit komt doordat er voordelen aan verbonden zitten. Er zijn anno 2022 een hoop fijnproevers en deze willen het liefst alle koffiebonen proeven. Dit kan niet in een normaal koffiezetapparaat, maar wel in een percolator. Wil jij meer weten over de voordelen van een percolator? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Zelf de sterkte bepalen

Als je gebruik maakt van een percolator, heb je een veel groter aanbod in ruwe, onbewerkte koffie. Je kunt namelijk iedere koffieboon gebruiken en dat is ideaal wanneer er honderden verschillende soorten zijn. Een ander groot voordeel is dat je meer controle hebt met een percolator. Je kunt zelf bepalen hoe sterk de espresso wordt en dat vinden veel mensen erg aantrekkelijk. Als je zin krijgt in een sterke bak koffie, dan gooi je de percolator wat voller dan normaal. Als je juist een minder sterke bak koffie wilt, kun je er een theelepel uithalen. Je hebt op deze manier veel meer controle over het zetten van een bak espresso en dat is natuurlijk erg fijn. Toch is het misschien leuk om te weten hoe een percolator nu precies werkt. Je kunt hieronder meer lezen over de werking van een percolator.

Hoe werkt een percolator?

Een percolator bestaat altijd uit drie verschillende onderdelen: het filterbakje, de onderste kamer en de bovenste kamer. De onderste kamer vul je met de gewenste hoeveelheid water, hierbij is het belangrijk dat het filterbakje op de onderste kamer gezet wordt. Tot slot wordt de bovenste kamer op het apparaat gezet, in deze kamer wordt de espresso opgevangen. De percolator zet je dan op het gasfornuis en hierbij stijgt de temperatuur in de onderste kamer. Het water gaat dan koken, waardoor het volume van het water toeneemt. Hierbij ontstaat druk en deze zorgt ervoor dat het kokende water door de gemalen koffie trekt. Op deze manier krijg je espresso en kun je genieten van een lekker bakje!