Kunstprojecten Noorderstation Aanmelden  Kunstenaars kunnen in de twee voormalige trappenhuizen van het Noorderstation projecten testen en uitvoeren.
Doorgaans staan hiervoor twee maanden. U betaalt alleen kosten bij hoog energieverbuik. Aanmelden bij de coördinator.
Met vragen kun je terecht bij Henk Puts, 06-30741182 post[at] skpn.nl.
Ook kun je je bij hem aanmelden voor een project.

Ruimten
Twee trappenhuizen aan weerszijden van het café van station Groningen Noord, ooit groezelig, zijn omgetoverd in kunstruimten. Er is een betonnen dak op gezet en een glaspui voor geplaatst. Reizigers betreden de perrons nu via nieuwe, open trappen.
Beide ruimten bestaan uit een smal voorportaal achter een glazen wand. De ingang is aan de zijkant van de glazen pui. De trap van 2,42 m breed leidt omhoog naar een overloop van 5,24 meter breed en 1,80 tot 3,24 meter diep. Vandaar kun je nog wel verder omhoog, maar niet meer het perron op. Je kijkt door een driedelig raam tegen de benen van de wachtenden aan. Dat laatste stuk trap lijkt nu op een tribune, om op te gaan zitten en naar beneden te kijken, waar zich iets kan afspelen op het platform.

Voor bouwtekeningen: klik hier
Voor foto's: klik hier. kijk voor meer foto's onder "projecten".


Faciliteiten
Beide ruimten beschikken over een groot aantal contactdozen. Er zijn aansluitingen voor internet en telefoon via kabel, maar er is geen abonnement. Ziggo heeft op deze kabel het monopolie.
In beide ruimten is een klein wastafeltje met water.
Er mogen gaten geboord worden. Voor de betonnen wanden is een degelijke klopboor nodig. Eén wand is met hout betimmerd.
Er is een elektrische verwarmingsradiator aangebracht, maar deze slurpt gigantisch veel stroom en levert nauwelijks warmte. In de winter kun je er wel werken, maar stil zitten wachten op bezoekers raden we af.
Er is geen toilet. Het café is na een brand in 2020 voorlopig gesloten.

Tijdsduur
Projecten duren doorgaans twee maanden, maar in overleg is een andere duur mogelijk.

Financiën
Het gebruik van de ruimten is vooralsnog gratis. Alleen het elektriciteitsverbruik wordt in rekening gebracht. Bij gebruik van de elektrische verwarming kan dat flink oplopen.
SKpN beschikt nauwelijks over eigen geld. Wel kunnen we helpen bij het aanvragen van een subsidie voor de materiaalkosten, installatiekosten, energie, uitnodigingen, consumpties bij de opening etcetera.

Mogelijkheden
Er hebben allerlei projecten plaatsgevonden. Kijk  onder "projecten" op deze website.
De ruimten zijn vooral geschikt voor experimenten. Wil je iets doen en kan het niet in het atelier, dan kan het wellicht hier.
De bedoeling is dat er altijd wat zichtbaar is achter de grote ramen beneden en door de drie ramen boven. Het is dus niet de bedoeling dat je tijdens je werkperiode de ramen met kranten dichtplakt (tenzij dat natuurlijk onderdeel is van je project).
Kunstenaars die bezoekers in de ruimte willen toelaten zorgen zoveel mogelijk zelf voor suppoosten.

Achtergrond
De gemeente Groningen pakt de wijk, waar in het Noorderstation ligt, aan in het kader van de sociale wijkvernieuwing. Doel is om de leefbaarheid en de sociale veiligheid van dit gebied te vergroten en het onveilige en imago op te poetsen.
Onderdeel van dit project was het bouwen van nieuwe, open, trappen aan de zijkant van het Noorderstation. De oude trapopgangen verloren daarmee hun functie. Woningcorporatie De Huismeesters verbouwde twee trappen tot projectruimten en stelde ze beschikbaar aan de SKpN.

Informatie en contact:
Locatie van het station: Kastanjelaan 1, Groningen

Neem contact op met de coördinator, Henk Puts
kantooradres:
Havik, afdeling Kunstprojecten Noorderstation
Oude Boteringestraat 63, 9712 GE Groningen.
telefoon: 06-30741182
post[at]skpn.nl